Er is een kleine misvatting over de uitgeverij branche. Met het in de arm nemen van een grote uitgeverij, hopen auteurs vaak dat de verkoop van hun boek uit handen wordt genomen. En ja, uitgeverijen hebben een groot netwerk waar ze berichten naar toe sturen zodra jouw boek uit is. Maar dat is vaak het enige. Of het netwerk daar iets mee doet garandeert niemand. De rest van de verdere promotie komt op je eigen conto terecht. Het is daarom misschien wel interessanter voor je, om je boek in eigen beheer uit te geven. Heb je die keuze eenmaal gemaakt? Dan zijn dit de 7 beste plekken waar je zelf naar toe kunt stappen voor boekpromotie:
1. Boekhandels:
Een plaatselijke boekhandel wil lokale auteurs vaak steunen. Ga er eens langs. Misschien mag je een aantal weken voorin de winkel liggen of op de toonbank. Wie weet kun je zelfs een signeersessie houden. Sommige boekwinkels organiseren lezingen of workshops. Jouw boek past vast mooi bij één van de thema’s. Zo kun jij daarbij goed aanschuiven als expert.
2. Bibliotheken:
Ook bibliotheken geven regelmatig lezingen, debatten of ander soort themadagen. Bespreek het eens met je eigen bibliotheek. Er zijn tal van mogelijkheden waar jij bij kunt hulpen en zij zijn daar vaak alleen maar blij mee. De bibliotheek heeft een groot netwerk in de regio, maak daar gebruik van.
3. Events & festivals
Ze zijn enorm in populariteit gestegen. Vooral nu de zomer in aantocht is zijn er bij mij in Eindhoven alleen al wekelijks verschillende festivals te bezoeken. Ga eens op onderzoek uit. Wat past bij jouw lezer? Ga daar eens in gesprek. En niet onbelangrijk, bezoek dat event of festival.
4. Online is de nieuwe offline
Of we het nou leuk vinden of niet. Online moet je aanwezig zijn om serieus genomen te worden:
- Je hebt een goede website nodig
- Het liefst ook een blog erbij
- Social media
- Sluit je aan bij community ’s
5. Het onderwijs
Past jouw boek mooi bij een bepaalde opleiding of onderwijsinstelling? Dan is het slim om ook eens met hen om tafel te gaan. Zij staan altijd open voor gastcolleges, lezingen of workshops. Mochten ze enthousiast zijn dan kun je daarna altijd jouw boek aanbieden aan leerlingen of aan de schoolbibliotheek.
6. De NBD/ Biblion
Zij hebben een hele grote catalogus, waarmee ze alle bibliotheken in Nederland adviseren. Dus zijn zij enthousiast? Dan krijg je een positieve recensie en zo vergroot jij je lezersaantal enorm. Stuur dus twee exemplaren naar hen op, want niet geschoten is sowieso heel erg mis.
7. De koninklijke bibliotheek
Wil je graag jouw boek vereeuwigen? Stuur dan ook een exemplaar naar de koninklijke bibliotheek. Zo wordt jouw boek ook nog eens cultureel erfgoed.
Wil jij graag een boek op de markt brengen? Waarin jouw gedachtegoed optimaal naar voren komt? En waarmee je anderen iets kan leren en inspireren? De eerste stap is vaak het moeilijkste, maar met wat hulp kun jij dit ook bereiken. Daar ben ik van overtuigd.
Neem contact met me op voor vrijblijvend advies:
[email protected] | In contact – Merle’s Schrijfzolder | 06 – 36 42 91 80
Of volg mij op LinkedIn: Merle de Greef | LinkedIn