0636429180 [email protected]

Zoals je weet interview ik al een tijdje ondernemende ouders. Ik ben namelijk ontzettend nieuwsgierig hoe anderen toch al die ballen hoog houden:

  • De bal die ondernemerschap heet
  • De ouderschapsbal
  • Het huishouden (die vind ik dus echt geen bal aan…)
  • Je relatie(s)
  • En ga zo nog maar even door

Stiekem zijn het er nog al wat.

Ergens had ik misschien gehoopt dat er iemand was die dé oplossing had voor mij. Die ervoor zorgde dat ik overal de regie op kan houden. Dat is een beetje een illusie. Helaas.

Toch leer ik veel van al deze ondernemers. Over hoe zij met hun klanten omgaan. Hoe ze zich professionaliseren. En hoe ze het ouderschap invullen.

Veel mensen hebben namelijk toch het beeld dat de vrouw het meeste op moet lossen thuis.

Maar nu ik andere ondernemers spreek. Mannen én vrouwen. Merk ik dat het vooral de ondernemer is die thuis zit met een ziek kind. Die de studiedag van school opvult. Twaalf weken vakantie.

Er zijn dus altijd momenten in het jaar dat je hierdoor niet aan je werk toekomt.

En er zijn tijden dat je als een speer gaat.

Omdat het wel mee zit.

Het is de kunst om op momenten dat je gezin je nodig heeft, los te laten. Hoe moeilijk dat ook is als ondernemer. Dat lukt mij ook niet altijd hoor. Vooral niet na zes (!) weken zomervakantie. Daarvan vraag ik me echt af wie dat bedacht heeft. Voor geen mens goed volgens mij. Het is nou eenmaal zo geregeld. Als iets zo is in Nederland, kom je er ook moeilijk vanaf. Kijk maar naar de zomer en wintertijd.

Om alle ballen hoog te houden, moet je ze dus juist loslaten. Ze kletteren dan op de grond. En daar kun je ze lekker laten liggen. Of opruimen. Of nog beter, verkopen op marktplaats. Zodat je ze nooit meer hoog hoeft te houden. Dat voelt lekker zeg.