0636429180 [email protected]

Het was 31 augustus 1997. Met mijn 9 jaar oud zat ik op de bank van mijn tante. Ze was jarig. “Vreselijk hè van Diana?” “Het is zo erg wat er is gebeurd!” “Echt een groot gemis.”

Wie zeg je?

Het ging er, zo’n beetje, de hele tijd over. “Wie is Diana mama?”  Vroeg ik. Ze legde het even kort aan mij uit. Ik liet mijn gedachten erover gaan en verliet het feestgedruis om te gaan spelen.

Het geheel

Op 31 augustus 2023 plopte deze vraag eigenlijk weer in me op. “Wie was Diana?” En nu wilde ik niet de korte versie van mijn moeder. Maar het hele verhaal:

Sprookjeshuwelijk

In 1981 trouwde Diana Spencer met de Prins van Wales. Zij kregen samen twee zoons, William en Harry. Hoogstpersoonlijk zorgde Diana ervoor dat de kinderen zoveel mogelijk door haar werden opgevoed. Met haar eigen normen, waarden en visie op de wereld.

Of toch niet?

Het huwelijk tussen Diana en Charles bracht hen niet veel geluk. Inmiddels was Diana ontzettend populair en geliefd geworden. Maar dit had een keerzijde. Ze werd niet met rust gelaten door de pers en ze kon niet gaan of staan waar ze dat wilde. Haar vrijheid werd haar ontnomen. Eigenlijk al op het moment dat ze met Charles in het huwelijksbootje stapte.

De scheiding

In de jaren negentig strandde het huwelijk. Diana vertelde zelf in een tv interview, dat Charles haar al bedroog voor hun huwelijk. Een reden, maar vast niet de enige, voor het einde van dit ogenschijnlijke sprookjesbestaan.

Haar inzet

Het leven van Diana ging verder. Haar zoons werden ouder en zij ging zich meer en meer inzetten voor goede doelen. Zo wilde ze voorkomen dat er landmijnen gebruikt werden. En zorgde ze ervoor dat mensen anders gingen denken over de ziekte Aids. Hiervoor kreeg ze ook een award.

Princess of England

Ondanks dat Diana al lange tijd gescheiden was van Prins Charles. Werd ze nooit met rust gelaten door de Engelse pers. Ze bleef de favoriete prinses van Engeland. Terwijl ze deze titel al lang, lang geleden had verstoten. Loslaten konden de Engelsen haar niet. Ook niet toen ze een nieuwe relatie kreeg met Dodi Al-Fayed, een groot zakenman.

In de ban

Als je foto’s van Diana bekijkt zie je een verlegen, verdrietige, terneergeslagen vrouw. Die er toch alles aan doet om het beste van het leven te maken. Ondanks dat ze eigenlijk door heel Engeland gevangen werd genomen, blijft ze zich inzetten voor anderen.

Uiteindelijk bleef de pers haar in de greep houden. Tijdens een achtervolging, waaraan ze dolgraag wilde ontsnappen, kregen zij en Dodi een ernstig ongeluk.

En de prinses? Helaas in dit zwarte sprookje, leefde ze maar kort en heel ongelukkig.

 —

Ik ben Merle, jouw schrijver, ontwerper en uitgever. Verhalen zoals deze verschijnen volgend jaar in een speciaal magazine: Vergeten Verhalen. Abonneer je nu en zorg dat bijzondere mensen levend blijven:

Vergeten Verhalen | Merle’s Schrijfzolder (merledegreef.nl)