0636429180 [email protected]

Het is juni. De maand waarin ik 35 word. Maar ook de maand waarin mijn M.O.M. Magazine precies één jaar bestaat.

Vroegah

En daarom wil ik even terug met jou naar mijn jeugd. Waarin de klanken van Stevie Wonder regelmatig onze woonkamer vulden. En dat niet alleen hoor. O nee, mijn vader was een groot muziekliefhebber. Al héél jong kwam ik met de meest bijzondere, mooie, grandioze muzikanten in aanraking.

Mijn rots

Maar Stevie Wonder is degene die nog steeds bij mij is. Hij inspireert als ik even niks weet te schrijven. Hij motiveert als ik denk “ik stop ermee!”

Wat is het nou eigenlijk?

Want niet alleen zijn muziek kan mij nog steeds betoveren. Het is misschien ook wel het enorme feit dat hij niks ziet. Dat komt eigenlijk door een grote fout in het ziekenhuis. Stevland Morris werd bijna twee maanden te vroeg geboren. Hij kreeg te veel zuurstof toegediend. Een hele stomme fout. Daarom is hij nu blind.

Blessing

Zelf gaf hij later aan dat het toch wel een zege voor hem is geweest. Doordat hij niks zag, waren zijn oren verder ontwikkeld. Wat zijn muzikale talent een zetje heeft gegeven. Nouja zetje, zetje. Een dikke duw kunnen we wel zeggen.

Multi inzetbaar

Zonder enig zicht weet deze man meerdere instrumenten te bespelen, muziek te schrijven, te componeren. Iets wat ik als klein meisje maar moeilijk kon begrijpen. En nog steeds eigenlijk niet. Het heeft ook iets hoopvols. Dat er altijd licht is aan het einde van een tunnel. Hoe erg die ook lijkt. Hoe rooskleurig jij je toekomst ziet, heb je dus zelf in de hand. Er is zo ontzettend veel mogelijk, als je maar wil. En als je je passie najaagt.

Wonderwel

Maar goed, nog even terug naar die wonderlijke Stevie. Want wist je dat hij ook een groot activist is? In sommige liedjes van hem kon je dat al terug horen. Dat was dan ook zijn eerste stap. Daarna werd zijn strijd groter. Hij demonstreerde, werd gevangen genomen. Maar ging gewoon verder met zijn anti apartheidsstrijd. Droeg vervolgens zijn gewonnen Oscar op aan de vastzittende Nelson Mandela. Wat ervoor zorgde dat zijn muziek destijds niet meer te horen was in Zuid Afrika.

Activist

Hij vocht tegen alcoholmisbruik, rijden onder invloed, aids, kernenergie. Dan heeft hij ook nog eens zijn eigen stichting voor blinde kinderen en kinderen met een beperking.

Als je het nog niet was, dan werd je nu toch enorm fan van die man. Ik kan niet anders zeggen: “isn’t he lovely? Isn’t he wonderful?”