0636429180 [email protected]

Ik hoorde het overal. Ik las er veel over. Menig tekstschrijver biedt dit aan als dienst. Wat het precies is? Ik kwam er moeilijk achter. Ik raadpleegde Google als eerste. Uiteraard. Ook daar vond ik het maar abracadabra.

Veel blabla

Het begon een beetje bij mij te wringen. Waarom kan niemand mij nou vertellen wat het is en wat ik er als tekstschrijver mee zou kunnen? Het wringen werd zelfs irriteren. Ik vond het zo ontzettend irritant dat ik iets wilde weten en het nergens goed werd uitgelegd.

Ping!

Totdat ik een tip van iemand kreeg. Kijk eens op de site van Tim Daalderop. Daar aangekomen bood hij héél toevallig net een masterclass aan in het schrijven van een Brand Story. Ik schreef me meteen in.

Fieuw, gelukkig

Een paar weken later begon zijn les. Naderhand kreeg ik ook nog allerlei materiaal opgestuurd. Wat een opluchting. Daar was dan eindelijk iemand met hét verlossende antwoord. Hij kon mij haarfijn uitleggen waarom een Brand Story nou zo ontzettend belangrijk is. Voor elk bedrijf. Voor elke ondernemer. En hoe je die opbouwt; wat er in moet komen te staan.

Unique Selling Point

Want iedereen is uniek. Ook al bied je dezelfde diensten aan als duizenden andere ondernemers. Er is iets in jou, dat jou speciaal maakt. Waarvoor jouw klanten warm lopen.

Je kunt niet zonder een brand story

Een brand story legt de ziel van jou en jouw bedrijf bloot. Het is een zoektocht. Naar antwoorden op diepliggende vragen. Je moet jezelf even helemaal binnenstebuiten en ondersteboven keren. Want het is niet makkelijk. Om erachter te komen waarom jij de dingen doet zoals jij ze doet. Wat jij belangrijk vindt in het leven. Wat jij zou willen betekenen voor de maatschappij. Waarom mensen naar jou moeten komen in plaats van naar jouw grootste concurrent. En dat dan ook nog eens gevat in een paar A4tjes.

Normen & waarden

Ik heb er ongeveer een maand over gedaan om te achterhalen wat mijn eigen Brand Story is. Beginnend met mijn belangrijkste waarden. Ik merkte al meteen dat de waarden die ik voor mijn bedrijf en mijzelf als ondernemer heb, anders zijn dan die van mij persoonlijk. Als mens. Tijdens mijn vrije tijd. Dat zijn toch twee verschillende personen soms. Vond ik een grappige opmerkzaamheid.

Het was niet makkelijk

En toen begon het geploeter. Een lijst aan vragen, héle goede vragen kreeg ik mee van Tim. Sommige wist ik precies en meteen antwoord op. Andere bleven langere tijd liggen.

Vroegah

De weg die ik heb afgelegd van waar ik ooit vandaan kwam, tot waar ik nu sta, was voor mij essentieel om te benoemen. Want zonder de obstakels uit het verleden, zat ik nu ergens binnen bij een bedrijf. Met een vast contract. Lekker veilig. Dit is nooit gebeurd. Nu durf ik te zeggen ‘gelukkig’. Een paar jaar geleden dacht ik daar echt wel anders over. Maar die weg zorgt ervoor dat ik ben wie ik nu ben. En nog belangrijker, dat mijn bedrijf bestaat. Dus dat stukje, die aanleiding, moest genoemd worden in mijn brand story. Vond ik.

Waarom?

Van daaruit kon ik namelijk goed uitleggen waarom ik dingen doe die ik nu doe. Daar zit een verleden aan vast. Dat geldt voor iedereen. Je maakt dingen mee, daar trek je je les uit. En als ondernemer zorgt dat ervoor dat je dingen anders wil doen. Een eigen manier creëert waarvan jij ervaren hebt dat het beter is.

Het probleem

Want als je je dat realiseert, zie je in wat jij kan betekenen voor de wereld. Je hebt ervaren dat dingen anders moeten, anders kunnen. Dat is de reden dat je bent gaan ondernemen. En dan stuit je ineens op het probleem van jouw klant. Die jij op kan lossen, met jouw goede en innovatieve ideeën. En dat probleem is heel belangrijk om in kaart te brengen. Want klanten kloppen altijd ergens aan omdat ze een probleem hebben die ze opgelost willen zien. Dus dat moet heel, heel duidelijk zijn.

Oplossing

En als dat probleem helder is beschreven. Ben je toe aan de oplossing. Die je kort en krachtig uitschrijft. Of puntsgewijs. Overzichtelijk in ieder geval. En niet al te lang. Dat is nergens voor nodig. Dan haken mensen al gauw weer af. Dat wil je niet.

Tip: vermeld op het einde ook nog even, waarom dit een goede oplossing is.

Tadaaa!

Daar is jouw Brand Story. Het gaat niet zonder slag of stoot. Maar het is heerlijk om een fundering te hebben voor jouw bedrijf. Vanaf daar kun je namelijk gaan bouwen. Aan jouw website, jouw teksten, social media, klantcontacten. Want jij weet wie je wil helpen en vooral wáár je ze mee kan helpen.

Dat was toch niet zo heel moeilijk Google, om even op papier te zetten?

Vind jij mijn verhaal duidelijk, maar ben je niet zo’n schrijver? Laat mij je dan helpen. Ik doe het graag voor je.