0636429180 [email protected]

Er zijn van die plekken in Nederland, die iets speciaals bij je oproepen. Het Vondelpark bijvoorbeeld. De Veluwse heuvelrug. De Friese Meren. Of een prachtig museum misschien. Dit is voor iedereen anders.

Inspiratie

Het zijn in ieder geval plaatsen die je inspireren. Door de geuren, geluiden of juist door de stilte en de rust.

Deze straat

Al een tijdje wil ik graag schrijven over één bijzondere straat in mijn stad. De Kruisstraat. Als er ergens altijd wat gebeurt, te zien of te ruiken is. Dan is het daar wel.

Bekendheid

Ik denk dat deze straat één van de beroemdste en beruchtste van Eindhoven te noemen is. Zo is de Woenselse Markt, die daarop uitkomt, de grootste van Nederland. Elke zaterdag kun je daar terecht.

De markt

En als ik dan langs de markt loop. Dan komen de heerlijkste geuren mijn neusgaten binnen. Verse kazen, geroosterde noten en gegrilde kip. Verderop bij de bloemenkraam ruik je alle prachtige bloemen door elkaar. De worstenkraam met zijn gedroogd vlees. En in de zomer word je doordrongen met de zoete geur van aardbeien.

Drukte

De bedrijvigheid is groot in deze straat. Alle culturen komen hier bij elkaar. Een Chinese toko. De Surinamer waar je nog authentieke roti kan eten. Een Marokkaans restaurant met overheerlijke couscous gerechten. Een Turkse broodjeszaak. Eén van de beste van de stad. Heb ik ook maar van horen zeggen. Ik ben er niet zo in thuis. Een biologische supermarkt, een Italiaanse pizzeria. Ik kan echt nog wel even doorgaan.

Onze maatschappij

Het is een fantastische afspiegeling van onze maatschappij. Deze plek laat zien dat alle culturen bij elkaar, prima samen gaan. Dat vind ik niet alleen heel bijzonder, maar ook een erg belangrijk aspect. Voor mijn eigen ontwikkeling én die van mijn kinderen. Dat ze zonder oogkleppen op groot worden. Opgroeien tussen allerlei verschillende mensen. Niet beter, of slechter. Gelijkwaardig. Iedereen heeft zijn of haar eigen achtergrond. Ieder met een heel eigen verhaal.

Lief en leed

In de Kruisstraat heb ik veel meegemaakt. Leuke dingen, zoals mijn bezoekjes aan de markt. Of mijn fietstochten naar de stad toe. Feestvierende voetbalfans met luid getoeter en vreugdekreten. Maar ook minder leuke dingen. Die kant heeft het ook. Zo fietste ik daar op klaarlichte dag, toen er een dronken man met een knuppel liep te zwaaien. Je begrijpt dat ik nog nooit zo snel heb gefietst.

De andere kant

Drugsproblematiek is er groot. Net als de criminaliteit. Ook dat zie, proef en beleef je wanneer je de Kruisstraat aan doet. Het lijkt soms allemaal bij elkaar te komen. Hier op deze ene plek, in die grote bedrijvige stad.

Maar toch

De mensen, de geuren, de spanning, de onrust en diversiteit. Geven mij inspiratie. Ideeën. Om over te schrijven. Om aan jou te vertellen en door te geven.

Heb jij ook zo’n plek die jou inspireert? Weet je ook waarom? En kom je daar vaak?