Dan is het Charlie Chaplin wel.
Met zijn zwarte bolhoed, scheve stropdas en typerende snor kan ik hem haast wel uittekenen. Als ik zou kunnen tekenen natuurlijk. Dat kan ik niet echt en daarom schrijf ik het liever voor je op:
Het leven van Charlie begon als zoon van twee artiesten. Wanneer hij écht jarig was of waar hij is geboren? Het blijft een groot mysterie, waar nooit bewijzen van zijn gevonden. Dat het een verdrietig verhaal was weet ik wel. Het eindigde al snel in het weeshuis. Zijn vader verliet vroeg het gezin. De alcoholverslaving waar hij aan leed, werd uiteindelijk zijn dood.
De moeder van Charlie stopte hem in een weeshuis en liet nog maar weinig van zich horen. Uiteindelijk verklaarden ze haar als ‘krankzinnige’ en overleed ze in een psychiatrisch ziekenhuis.
Vele relaties, affaires en scheidingen kenmerkten Charlies bestaan. Maar zijn carrière ging hem in ieder geval wel voor de wind. Het niet- praten in films voerde hij succesvol door in zijn hele branding. Dat heet dus eigenlijk stomme films, maar vind ik een gekke benaming. Zeker als ik het over de ster Charlie Chaplin heb. Dat cancel ik maar even.
Praten deed hij dus niet in zijn films, daardoor konden ze het in veel landen uitzenden. Het maakte hem wereldberoemd.
Die beroemdheid zette hij in, op een hele positieve manier.
Want naast acteren en componeren (wist je niet hè? Ook compleet nieuw voor mij), regisseerde hij ook.
En dat maakte dat hij zich fel kon uiten over heel veel onderwerpen. Want tsja, hij had zich inmiddels zo’n beetje opgeworpen als onschendbare God. Dan kun je daar blijkbaar écht wat mee doen. Dus kritisch was hij. Poe, nou, hij durfde wel.
Want toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, maakte hij een parodie op de dienstdoende dictator. Dat hij zich heftig verzette tegen het regime? Dat mag heel, heel duidelijk zijn vond hij. Voor de meesten hingen daar flinke consequenties aan. Maar ik heb nooit iets kunnen vinden over de gevolgen van de film voor Charlies bestaan.
Ook de slechte omstandigheden voor fabrieksarbeiders gaf hij een verhaal. En daarmee een gezicht. Een uitzichtloze toekomst gingen zij tegemoet. Dat vond Charlie niet oké.
Uiteindelijk wint hij heel veel, bijzondere prijzen. Eentje voor wereldvrede. De Erasmusprijs. Hij wordt geridderd. En hij kan de langste, staande ovatie in de geschiedenis van de Oscars, op zijn naam schrijven.
Hij is 88 jaar oud als hij sterft op eerste kerstdag.
Een paar maanden later wordt zijn lijk gestolen en vragen ze om flink wat losgeld. Bij het meer van Geneve vonden ze zijn lichaam terug. Zijn nabestaanden lieten dat niet nog eens gebeuren. Hij ligt nu veilig en wel, onder een extra dikke laag beton.
Charlie Chaplin. Een man waar de wereld veel meningen over had. Een man die veel heeft gedaan. Een man die niets niet heeft gedaan.
Hij stond voor wat hij vond. Had lef, durf en doorzettingsvermogen. Vanuit een grauwe, zwarte jeugd wist hij op te krabbelen tot een roemruchtige ster met een grote, gouden strik eromheen.
—–
Merle de Greef
De copywriter die jouw verhaal in beeld brengt. Met een branding à la Charlie Chaplin.
www.merledegreef.nl | [email protected]